6. nedjelja kroz godinu – A

6. nedjelja kroz godinu – A

Objavljeno: 15 Veljača 2020

2020 02 15 6 ned

Nastavljamo  s čitanjima koja se tiču poglavlja Isusova govora na gori.


Prošle nedjelje smo slušali dio kad Isus govori “Vi ste sol”, “Vi ste svjetlo”. Isus je to govorio sasvim običnim ljudima koji su ga došli slušati. Ne dakle nekim posebno nadarenim, nekim izvanrednim zvijezdama…

Isus i tebi danas govori istu stvar i to za konkretan život kako ćeš ga živjeti i kako ga trebaš živjeti da bio zaista bio znak u svijetu, u svom gradu, na svom radnom mjestu. Isus govori na jednostavan način koristeći usporedbe s nečim, uvijek s namjerom da shvatimo kako smo mi pozvani na to, kako upravo mi to trebamo i možemo…

A što znače te Isusove riječi u današnjem nastavku evanđelja imamo konkretnu primjenu, odnosno kako mi možemo postati svjetlo i sol…

Isus jasno kaže: “Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.”, a već malo naprijed govori o novoj pravednosti koja je veća od stare koju su propagirali farizeji i pismoznanci. Ta nova pravednost je ključ koji otvara vrata kraljevstva nebeskoga.

Nova pravednost donosi primjenu Zakona u ljudsko srce, odnosno ona traži promjenu u ljudskom srcu, za razliku od stare pravednosti koja se držala krutog vanjskog držanja slova Zakona (zbog čega je često srce ostajalo nepromijenjeno, zadrto i kameno).

Isus nas dakle najprije želi poučiti kako je sve što je zapisano u Bibliji važno, svaki zarezić, svako slovo. Slikovito rečeno, neki auto može imati najbolji motor, ali ako zanemarimo vijke na kotačima, jer smo ih smatrali nebitnima, uskoro će se dogoditi nesreća unatoč ispravnom motoru.

Bog nam je dao Zapovijedi, ali ako zanemarimo detalje koji omogućuju njihovu primjenu završit ćemo u provaliji bez obzira na to što smo znali Zapovijedi.

Detalji primjene (vijci na kotačima auta)su vijci koje valja stegnuti na ljudskom srcu, da bi ono što mi Božja riječ kaže postalo držač moga života…

Dakle, shvatiti kako je za mene važan svaki detalj, svako slovo. Jer kako kaže izreka: “Bog je u detaljima”, a prava ljubav i djela ljubavi počivaju na detaljima. I pobjeda nad zlom polazi od detalja, kao što i napredovanje zla računa na zanemarivanje važnih detalja…

U onome što nam je dakle zapisano u Bibliji važan je svaki zarez, svako slovo. I zato treba posebno još jednom svratiti pozornost na sami početak Isusova današnjeg tumačenja, kad kaže da nije došao ukinuti, nego ispuniti. Odnosno, on je došao dati puninu tumačenja, ispravno tumačenje svake objavljene riječi.

Kad dakle Isus govori o ispunjenju Zakona i Proroka on zapravo svraća pozornost na dubinu rečenoga (na način primjene), a tu su bitni upravo oni zarezići, oni vijci koji drže konstrukciju. U tom smislu valja gledati i Isusov zahtjev za većom pravednošću od one koju su promicali farizeji i pismoznanci.

Isus traži od svojih učenika da idu iznad njihova krutog tumačenja zakona… On zapravo ne traži više, nego daje sigurnost za moći i željeti, daje motivaciju, ukazuje na rješenje.

Recimo, svi znamo nekoga koji neprestano kuka o svom problemu, a nikad ne traži rješenje. Pažnja pak mora biti na onome što vodi rješenju i problem nestaje, radost se budi, motivacija raste za novim rješenjima.

Sami kruti zakon (farizejski način) bez razumijevanja (ne nudi rješenje) kod ljudi gomila strahove od pogreški, od grijeha i biva sve teže nositi se s njima.

Međutim, ako se usredotočim na Božje milosrđe, na Božje oproštenje, na Boga koji je ljubav i koji me ljubi kao Otac svoje dijete tada raste moje povjerenje, tad mu trčim u zagrljaj sa svojim slabostima i on me ozdravlja, tješi i motivira za pobjedu.

Isus dakle u zahtjevu za većom pravednošću otkriva gdje je rješenje problema.

Kruti zakon osuđuje ubojstvo i strogo ga kažnjava. Židovski zakoni su zato imali cijeli niz kazni… Međutim, Isus osuđuje samo polazište zločina i želi nas poučiti kako da do njega uopće ne dođe…

Zakon dakle osuđuje ubojstvo, a Isus pak osuđuje srdžbu, jer s njom započinje ubojstvo među braćom i sestrama. Zakon osuđuje preljub, a Isus osuđuje pogled s požudom, jer s pogledom započinje preljub (prisjetimo se, Davidov grijeh preljuba započeo je s gledanjem).

ISPUNJENJE ZAKONA JE ISUS…

Isus nam kaže kako nije došao ukinuti nego ispuniti: prema tome on sam je ispunjenje! Mi trebamo sada doprijeti do srži toga ispunjenja, odnosno do upoznavanja Isusa, kako bismo mogli razumjeti i živjeti puninu njegove poruke spasenja…

Petar Galić, OP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *