XII. nedjelja kroz godinu – A

XII. nedjelja kroz godinu – A

Objavljeno: 19 Lipanj 2020

2020 06 19 12 ned kroz god a

Strah raste ili se pobjeđuje prema vrijednostima kojih se držimo.

 Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca. (Mt 10, 31)

Po čemu mjeriš i procjenjuješ vrijednost nekoga?

Za onoga tko traži Boga vrijednost svega je u Bogu pa je vrijednost svega ispravna, a za onoga tko mjeri vrijednost samo novcima i Boga se procjenjuje…

Strah raste ili se pobjeđuje prema vrijednostima kojih se držimo.

Tko se drži samo materijalnog kod njega je u pozadini uvijek prisutan neki strah od gubitka, te su sve spremni prodati da im se to ne dogodi. Ipak takvi gube na kraju sve i umiru u strahu.

Nekad se i sami neprijatelji udružuju pred zajedničkim neprijateljem koji je jači, a to je opet zbog straha od poraza a ne zbog promjene u srcu. Po tome kakve tko saveze i kompromise čini dade se naslutiti kamo čiji život vodi u konačnici.

Tako su se primjerice Mrša i Šunja, koje su godinama bile u svađi, udružile protiv Kate, jer je ova sa svojih dvjesto ovaca došla na pašnjake zbog kojih su one dvije bile u zavadi. One obje nisu imale niti sto ovaca, a sad Kata dođe s dvjesta i učini drugačiju priču…

Samo se Kata nije dala pokolebati njihovim klimavim savezom i nije se dala uvući u svađu koju su ove, izvježbane od prije na to, pokušale zametnuti… „Ja vam se ne svađam zbog gluposti i samo se Boga bojim i u Boga se uzdam.

Ove pašnjake Bog je stvorio za sve nas, pa ako hoćete pridružite svoje ovce mojima i vidjet ćete kako će biti dovoljno paše za sve.“, odgovorila je Kata na pokušaj provokacije.

Nesigurni savez Mrše i Šunje nije znao što će pa su se povukle i stale uokolo širiti klevete i laži o Kati. Ni na to Kata nije nasjela, jer je znala što je istina, a istina se uskoro i doznala kad je Mrša dodijala Šunji a Mrši Šunja, te se krug zatvorio, pa su se jedna drugoj „izlajale“ nasred sela.

Dogodilo se po onome što reče Gospodin: Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. (Mt 10, 26) Za onoga koji radi po pravu i oslanja se na Boga događa se također prema onome što je rečeno u prvom čitanju iz Knjige proroka Jeremije:

Sa mnom je Gospodin kao snažan junak! Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma zbog poraza, zbog nezaboravne vječne sramote. (Jr 20, 11). Tko se osloni na Gospodina njemu je pobjeda zagarantirana.

Po čemu se dakle mjeri naše prijateljstvo, vrijednost i pozicija u Bogu?! Izgleda po tome koje interese tražimo i kojih se vrijednosti držimo. Čiji smo zaista vidi se po tome oko čega se najviše trudimo, čemu najviše dajemo da dođe do izražaja u našem životu. Što dakle kod nas dolazi do izražaja? Sjetimo se što je najviše došlo do izražaja kod Mrše i Šunje.

Kome pripadamo vidi se prema tome oko čega se najviše trudimo!!! Vrijedimo dakle prema vrijednostima kojih se držimo i te vrijednosti nam onda u konačnici donose poraz ili pobjedu. U što se tko najviše upušta to u konačnici i dobije.

I kod nekih naših političara bivših i sadašnjih najbolje se očituje kome pripadaju kad im postave pitanje o životu i zaštiti nerođenih. Tad se, poput Mrše i Šunje, posve raspamete te „izlaju“ što zapravo nose u srcu.

A Isus ozbiljno poručuje: »Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.« (Mt 10, 32-33)

Petar Galić, OP